Selkämeren Elämysreitti: tietoa hankkeesta

Kohti hankesuunnitelmaa

Selkämeren elämysreitille on ollut hienoista tilausta jo vuosien ajan, mutta paikallisesti ja Porin kaupungin toimesta panokset on keskitetty Yyterin kehittämiseen.

Vuonna 2019 saamamme Pori fillaroi -hankkeen aikana järjestimme matalan kynnyksen pyöräretkiä lähialueille, kuten Porista Kalloon, Noormarkun ruukkialueelle sekä jokisuistoa myötäillen Ulvilaan ja Saaren alueelle. Retkille osallistuneiden porilaisten mielestä merkitty pyörämatkailureitistö, joka olisi suunniteltu tavallisille pyörämatkailijoille, olisi tervetullut lisä lähimatkailun kokonaispakettiin.

Poria ympäröi upea luonto ja sen ympärille on hiljalleen rakentunut aktiviteettien rypäs sekä palveluverkosto, joka jo sinällään vetää matkailijoita puoleensa. Porin seudulta puuttui kuitenkin pyörämatkailureitti, jonka varrelta matkailija voisi saavuttaa monet upeat kohteet saasteettomasti ja kiireettömästi polkupyörällä kulkien.

Selkämeren elämysreitin varrella on valtava määrä uniikkeja kohteita, joissa pyörämatkailijan sielu ja ruumis saa rentoutua ja aistia uusia lomakokemuksia. Seuraavassa kohteet, joita Elämysreitillä erityisesti painotetaan:

  • Porin luotojen alue
  • Yyterin aktiviteetit ja luontokohteet
  • Uniikki Kallo
  • Reposaaren verkkainen ja merihenkinen kyläidylli
  • Ahlaisten perinnemaisema
  • Noormarkun ruukin loisto ja kulttuuri

Palveluverkoston esilletuonti ja uusien toimijoiden aktivointi

Palveluverkoston esilletuonti ja uusien toimijoiden aktivointi Kuten jo mainittiin, Elämysreitin varrella on myös monia toimijoita, joiden palvelutarjonta on laadukasta. Tästä esimerkkinä Ahlströmin Ruukki, Yyteri Golf, Yyterin Virkistyshotelli, Siikaranta Camping Reposaaressa ja Yyteri Beach lomakylä aktiviteetteineen. Jo olemassa olevien palvelujen lisäksi hankkeen tavoitteena on aktivoida matkan varrelle yhä uusia toimijoita niin kesäkahvila kuin majoitusverkoston osa-alueilla.

Mielikuvista ja tarinoista kesäiseen seikkailuun

Selkämeren kansallispuisto kulkee merellä reitistön rinnalla. Sen kohteet kuten Iso-Enskeri ja Säppi ovat reitistön varrella olevia merellisiä helmiä. Reitin yhtenä elementtinä ja lisäarvoa tuovana osana tulee olemaan mahdollisuus merellisiin kokemuksiin. Sitä edustaa uusi Kallosta Reposaareen luotu yhteysvene, joka tarjoilee Meri-Pori -kokemuksen aivan uudesta näkökulmasta. Venereitti myös yhdistää Kallon ja Reposaaren osuuden huimaksi seikkailulliseksi kokemukseksi ja avaa yhä uusia mahdollisuuksia erilaisille palvelukokonaisuuksille. Kallo on helmi, jonka potentiaali on yhä osittain käyttämättä.

Hankkeen yhteistyökumppanit

Monissa muissa kunnissa ja kaupungeissa on toteutettu hyvällä menestyksellä pyörämatkailureitistöjä, joten päätimme aloittaa reitin alustavan suunnittelun. Kotimaan matkailun lisääntyminen sekä palvelutarjoajien mukaan ottaminen osaksi hanketta tuntuivat yhtäkkiä mainiolta ja kehittämisen arvoiselta idealta. Idea esiteltiin Leader Karhuseudun sekä Porin kaupungin edustajille. Saatuamme vihreää valoa hankkeellemme, lähdimme työstämään hankesuunnitelmaa.

Saatuamme hankesuunnitelman valmiiksi alkoi hakuprosessi, jonka aikana hankesuunnitelmaan tehtiin lisäyksiä ja tarkennuksia. Talvella 2022 haimme hankerahoitusta EU:n maaseuturahastosta sekä Porin kaupungilta. Keväällä 2022 hankerahoitus varmistui ja hanke alkoi virallisesti 1.6.2022. Hankkeen kesto on 18 kuukautta ja päättyy virallisesti 31.12.2023.

Hankkeen tulevaisuus

Selkämeren elämysreitti ei katoa mihinkään, vaan sitä vahvistetaan osana muita Satakuntaan suunniteltavia pyörämatkailureitistöjä. Tulevaisuudessa Satakunnassa saadaan siis nauttia kattavasta pyörämatkailuverkostosta, hyvistä palveluista reittien varrella sekä satakuntalaisesta luonnosta, joka tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille.

Leader Karhuseutu on myöntänyt tukea hankkeeseen EU:n maaseuturahastosta.

Porin polkupyöräilijät ry 

Porin Pyöräilijät ry:n (Popo) tavoitteena on edistää pyöräilijöiden, erityisesti työmatka-, asiointi- ja virkistyspyöräilijöiden etuja, edistää pyöräilijöiden tarvitsemien palveluiden luomista Porin seudulle sekä kehittää turvallista pyöräily-ympäristöä ja -kulttuuria. Lisäksi yhdistys pyrkii lisäämään pyörämatkojen määrää ja on mukana kehittämässä pyörämatkailua Satakunnassa.